Travessera de les Corts, 131-159
Edifici Olímpia, 08028 Barcelona
Tel. 93 403 85 85
Fax 93 403 89 25
catsalut@catsalut.net
http://www.gencat.net/catsalut
Àrea de Serveis i Qualitat
El Departament de Salut i el CatSalut ha estat treballant per donar compliment a la resolució 203/VIII la qual defineix com cal organitzar l’atenció a aquestes malalties i modifica en certa manera els circuits de derivació existents. Així mateix, estableix el mandat de crear i desplegar unitats hospitalàries especialitzades (UHE) i un temps màxim de llista d’espera per ser atès en una d’aquestes unitats.
Per facilitar l’accés a aquestes unitats i poder complir els requisits de temps d’espera establerts per la Resolució, el Departament de Salut ha planificat 16 UHE (Unitat Hospitalària Especialitzada) que s’articulen al voltant de més de 20 centres hospitalaris, ja que hi ha col·laboració entre els especialistes dels diferents centres assistencials. L’àmbit d’actuació territorial és el que es recull en la següent taula:
REGIÓ SANITÀRIA ZONES CENTRES UHE
(Unitat Hospitalària Especialitzada)
Cal dir que el mapa d’unitats desplegades s’ha elaborat tenint en compte el nombre d’habitants que cobreix cada zona de referència així com la prevalença i incidència coneguda d’aquestes malalties El Departament disposa de tots i cadascun dels plans funcionals de les 16 unitats que es relacionen a la taula anterior.
Les unitats hospitalàries s’han concebut com organitzacions transversals, actuant com a unitat funcional per donar suport als equips d’atenció primària, sent les seves principals característiques:
- Missió (Propòsit)
La UHE (unitat hospitalària especialitzada) de l’hospital, en compliment de la Resolució 203/VIII del dia 21 de maig de 2008 del Parlament de Catalunya, actua com a unitat funcional per donar suport als equips d’atenció primària (EAP) en el procés diagnòstic i terapèutic dels pacients afectats de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica.
- Funció de la UHE
• Assessorar els EAP en el procés diagnòstic i terapèutic.
• Atendre directament els malalts que els siguin derivats per a la confirmació diagnòstica i l’aplicació del tractament multidisciplinari.
• Realitzar el control evolutiu periòdic dels casos greus o especialment complexos.
- Composició
Les UHE es composa d’un equip multidisciplinari de professionals especialistes en medicina interna, reumatologia, neurologia, psicologia clínica i totes les altres especialitats que es consideren necessàries en cada cas –com, per exemple, endocrinologia, cardiologia o psiquiatria–, a més dels especialistes en rehabilitació, infermeria i treball social. Per tal de donar resposta a les necessitats dels malalts de FM o SFC no adults, la UHE incorpora també un professional especialista en pediatria. Totes les UHE compten amb una gestora de casos d’infermeria.
La UHE de l’hospital s’organitzarà funcionalment per utilitzar i coordinar tots els dispositius assistencials en base als recursos especialitzats de què disposa.
L’accés a les UHE s’ha organitzat a través d’una única porta. Els motius són que en alguns casos coexisteixen les dues malalties o hi ha dubtes sobre el diagnòstic i és necessària una valoració prèvia abans de decidir quin dels professionals és el més adequat per atendre els malalts.
L’accés es farà fonamentalment a través de tres especialitats de referència:
- En cas que hi hagi un diagnòstic previ o sospita diagnòstica de fibromiàlgia l’accés a la UHE es farà mitjançant l’especialista en reumatologia.
- En cas que el diagnòstic previ o la sospita diagnòstica sigui la SFC l’accés es farà a través de l’especialista de medicina interna.
- En cas que hi hagi un diagnòstic previ o sospita diagnòstica de comorbiditat amb una patologia psiquiàtrica greu l’accés a la UHE es farà mitjançant l’especialista en psiquiatria.
- Seguiment de la llista d’espera
La llista d’espera per què els malalts de FM i/o SFC puguin accedir a una UHE es garanteix que no excedeixi de 90 dies. De tota manera s’ha de tenir en compte que el Departament de Salut fa pública la informació de llistes d’espera de consultes externes per especialitats no per malalties concretes.
Per aquesta raó cada centre haurà de fer un estudi específic per facilitar aquesta informació.
Totes les persones afectades de fibromiàlgia i/o síndrome de fatiga crònica podran accedir a la UHE corresponent. Sempre caldrà que el metge d’AP l’hagi visitat i valorat prèviament, valoració imprescindible en tots els casos i per varies circumstàncies:
- El metge o metgessa d’AP és qui fa el diagnòstic de la malaltia, habitualment emprant els criteris diagnòstics específics (Criteris de l’American College of Rheumatology de 1990 per a la Fibromiàlgia i Criteris de Fukuda de 1994 per a la Síndrome de Fatiga Crònica) i de la comorbiditat psiquiàtrica.
- El metge o metgessa d’AP és qui prescriu el tractament inicial de la malaltia.
- El metge o metgessa d’AP és qui pot dirigir la persona afectada a l’especialitat de la UHE més adequada (reumatologia, medicina interna, salut mental, ...)
- El metge o metgessa d’AP és qui coneix la UHE corresponent i qui podrà facilitar a la persona afectada el full de derivació o equivalent, per accedir-hi.
- Derivació a les Unitats altament especialitzades (UAE)
Les UHE poden demanar l’assessorament de les unitats altament especialitzades (UAE) en relació al maneig i la supervisió terapèutica en aquells casos altament complexos molt greus i amb baixa resposta als tractaments prescrits. Per aquesta derivació s’utilitzaran els impresos i circuits habituals que s’utilitzen a l’hospital. Per tant l’assessorament des d’una unitat altament especialitzada es pot fer a mode d’interconsulta entre facultatius especialistes (comunicació que pot ser feta per qualsevol dels mitjans ràpids, i segurs per garantir la confidencialitat) o bé derivant el pacient en una d’aquestes unitats i per tant serà una visita de caire especialitzat i personal.
Aquestes unitats altament especialitzades també estan en reorganització. El fet que s’hagin creat noves UHE obliga a conèixer la població de referència de cadascuna, per tal de conèixer l’àrea d’influència i els equips d’atenció primària circumdants, així com tota la resta de recursos assistencials que col·laboren en el tractament d’aquestes malalties. Per això, les unitats que ja existien anteriorment s’han de reorganitzar d’acord amb la nova sectorització.
Arran de la preocupació manifestada per algunes persones malaltes i entitats pel possible tancament de la unitat altament especialitzada en síndrome de fatiga crònica de l’hospital Clínic, el Departament ha informat que el que s’està fent a l’Hospital Clínic és aquesta reorganització. En aquest moment no està previst tancar cap servei ni cap unitat sinó que s’estan reorganitzant.
D’acord amb la sectorització prevista, la UHE de l’Hospital Clínic ha de donar servei a les àrees bàsiques de salut de l’Àrea funcional Esquerra de Barcelona, amb una població assignada de 556.393 habitants.
Durant el període en què es completi la reorganització de l’assistència a aquestes malalties, la UHE de l’Hospital Clínic continuarà atenent, mitjançat consultoria o atenció directa, als casos d’especial complexitat procedents d’altres territoris.
El volum de pacients que requereixen atenció va creixent progressivament, atès que al grup de pacients prevalents s’ha d’afegir la incidència acumulada de nous casos que es produeix cada any, més els possibles casos ja existents que encara no estiguin diagnosticats.
Un aspecte clau del procés, que requereix un important esforç, és la coordinació amb els equips d’atenció primària i la formació continuada dels professionals, així com l’establiment de protocols conjunts de detecció i tractament i de les activitats educatives individuals o grupals més adients. En aquest sentit, els criteris de derivació prioritaris des de l’atenció primària han de ser:
- Dubtes diagnòstics
- Comorbiditat
- Severitat de la malaltia
- Complexitat terapèutica
- Intervenció psicoterapèutica específica
Des del punt de vista organitzatiu, la UHE de l’Hospital Clínic ha establert una porta d’entrada única per a tots els pacients, a partir de la qual es valoren acuradament els pacients per orientar el diagnòstic (fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica o altres processos) i establir el pla d’actuació individual i la participació dels diferents especialistes en cada cas. Així mateix, continuarà com a unitat d’excel·lència en el diagnòstic i tractament de la FM i la SFC, i entre altres funcions tindrà la d’aprofundir en les línies de recerca científica (com, per exemple, la participació en el primer banc d’ADN de la fibromiàlgia), de difusió del coneixement, de formació continuada, de docència i en el paper d’assessorament en casos d’especial complexitat.
Barcelona, 15 de juny de 2009
No hay comentarios:
Publicar un comentario